gen. 10 2009

American History X.

Posted at 19:15 pm under Cine

Crec que hi hauran poques persones que no han vist aquesta pel·lícula, almenys entre els joves de ara. Ja siga per interès propi, per recomanació o inclús tractada a l’escola, aquesta historia ens val per comprendre diverses causes de la violència juvenil, el racisme, etc. Per a aconseguir el seu missatge es fa ús d’un relat impactant i unes escenes que no deixen ningú indiferent. Així es la vida, o se’ns mostra tan real i crua com és en veritat o no ens adonem del que passa.

El relat comença quant en resposta a les bandes de joves negres comença a formar-se un grup neonazi. El protagonista, Derek, es el líder del grup al carrer, baix l’influencia d’un home totalment racista que els utilitza per a expandir les seues creences. Tot canvia quant una nit tres joves negres intenten robar la camioneta de Derek i aquest acaba matant-los, raó per la qual l’empresonen. Es ací on la seua personalitat canviarà i será conscient de lo equivocat que estava, a banda de veure com es salva de la mort gracies a un convicte de color. En acabar la condemna li espera un altre repte, i es que el seu germà menut, influenciat per la seua anterior ideologia esta clavat també al mon neonazi. Per a convèncer-lo haurà de contar-li tot el que ha passat a la presó. Aquest recull la historia del seu Derek a un treball que li han encomanat a classe, on relata com el moviment neonazi i el racisme han influït en la seua família. El treball es titula “Historia americana X”.

El valor d’aquesta pel·lícula radica en les lliçons que podem trobar dins ella. En concret la principal es que el odi no millora les nostres vides, al contrari. El protagonista al principi creu que el odi cap als negres es la solució, però en preguntar-li el professor si alguna cosa de les que ha fet amb aquesta ideologia ha millorat la seua vida es queda mut, al contrari, la ha empitjorat. Altra veritat es que la vida es massa curta com per a estar sempre enfadat. En quant a la manipulació dels joves, podem veure com les ideologies, encara que siguen cruels i equivocades cobren sentit dins de la multitud, quant es junta gent que sols pensa d’una determinada forma i no deixa lloc per a les altres opinions. Per exemple, el protagonista te el recolzament de la seua banda, però sobretot es veu clarament com la novia li dona la raó encara que ha hagut una discussió familiar on se li’n han anat les mans. Després, quant ens donem conter de que el nostre líder, el nostre il·luminat al qual seguiríem fins al fi del mon es un mentider ens venim avall i no hi ha cap consol que ens puga ajudar. A Derek li passa això quant veu que el cap del moviment neonazi ha estat utilitzant-lo, i lo pitjor es que ell mateix ha anat massa lluny i ha estat un cap de turc que ha pagat els plats trencats. No cal dir que el entorn familiar sol estar relacionat amb la ideologia personal, hi ha un moment de la pel·lícula on es recorda com el pare de Derek ja feia comentaris racistes. Al igual, Derek influeix en el seu germà menut.

En quant a detalls cinematogràfics o escenes dignes de ser recordades seleccionaria en primer lloc el moment en que Derek es detingut per la policia. En concret en el gest de la seua cara mentre es esposat. Es com si estigués drogat, mostrant un orgull i satisfacció, creient que es un heroi per haver matat els negres. Impacta pensar que una persona pot arribar a ser tan fanàtica com per a pensar així. Altre fet curiós en aquesta escena es que mentre que Derek creu estar defenent el país de la raça negra, les lleis establertes democràticament al seu país (el policia) son les que esta violant, i per elles van a condemnar-lo. Es a dir que ell mateix es contradiu, defenia Amèrica però realment s’ha tornat en contra dels ideals americans, com son la llibertat i la igualtat. Altre detall que he vist a la pel·lícula esta relacionat amb la venjança, fer com fan. El negre al que Derek fa posar la boca en terra per a trencar-li-la es el mateix que temps enrere li va fer sang a la seua boca d’un colp durant un partit de basket, es podria dir que la sang du mes sang.

Pel que fa a la visió de l’escola dins la pel·lícula es digna de ser analitzada. Per una banda es un lloc de convivència, on hi ha estudiants de diferent estatus social, raça i gènere, i per tant mes procliu a que hi hagen conflictes. Per altra banda també es vista com un lloc de reinserció, educació i integració. Cal destacar la figura del professor d’història que no vol deixar perdre els seus estudiants, creu que sempre hi ha esperança ja que “de la mateixa forma que ha aprés tonteries, pot oblidar-les”.

No responses yet
Comments RSS

Deixa un comentari


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 4 11 ?